Wat moet ik weten over darten?

Wat moet ik weten over darten?

Ten eerste, wat moet ik weten over darten? Voor niet-Amerikaanse gebruikers, zie Dart (beide citaten zijn citaten, maar de aanhalingstekens hebben de vorm "wat moet ik weten over darts?"). Dartsport is een internationale competitiesport waarin twee tot vier individuen met blote hand samengeperste, verwijderbare plastic darts werpen op een lange afstand of 'range'-doel, een dartbord genaamd, ook wel een dartbord genoemd. Het doel is om de eerste speler te worden die het einde van de tafel of een ander aangewezen gebied bereikt, op welke manier dan ook gerechtvaardigd door de regels. Het dartbord is rond en gemaakt van hard plastic polyurethaan, bedrukt met een rasterpatroon op drie horizontale lijnen, en aan de binnenkant verdeeld in vier kwadranten door het onderste derde deel verticaal te scheiden van het bovenste derde deel.

wat moet ik weten over darten

Twee andere kenmerken die de meeste dartbordspelen gemeen hebben, zijn de aanwezigheid van korte segmenten van de rails (of 'haarlijn') en lange segmenten van rechte, gladde, niet-gebogen schachten die aan elkaar zijn bevestigd; deze eigenschappen stellen de darts in staat op elkaar te stuiteren en, indien gewenst, heen en weer te oscilleren tussen de twee rails dartflights harmonieus. De term 'dart bounce-out' verwijst naar wanneer een of meer darts opzettelijk snel achter elkaar uit het bord worden gegooid. De twee soorten darts die kunnen worden gebruikt in een bounce-out spel zijn de lange en korte snooker-achtige sets. De lange snookerstijl bestaat uit een lange rechte as die is bevestigd aan drie rechte segmenten die stevig passen in de groeven die in de tafel zijn gesneden, waardoor de darts op elkaar kunnen stuiteren. De short snooker set bestaat uit twee korte gebogen schachten die aan de boven- en onderkant zijn bevestigd, maar door hun ontwerp kunnen ze niet in elkaar krullen en een 'granny-style' bounce creƫren.

Er zijn nog twee andere functies die de meeste dartbordspellen gemeen hebben, hoewel ze niet echt cruciaal zijn om te begrijpen hoe de dart wordt gegooid: de grip en het oppervlak. Een grip is een term die wordt gebruikt om de methode te beschrijven waarin een dartsspeler de dart vasthoudt; het wordt meestal op de rug van de hand gevoeld, met de vingers om het middelste gedeelte van de pijl gewikkeld, en de wijsvinger van dezelfde hand wordt vaak gebruikt als middelvinger van de greep. Een leuk en handig alternatief is om de vingers van een hand langs het oppervlak van het dartbord te plaatsen – de wijsvinger ligt in een zone net onder deze rand. Dit oppervlak, inclusief de groef die in de tafel is uitgesneden, is de 'sweet spot' van het dartbord. Of je nu je darts op deze manier vasthoudt of niet, de basisprincipes van het vasthouden van een dart zijn hetzelfde.

Site bezoeken voor meer info: Dartshopleiden.nl

Wat moet ik weten over darten?
Scroll to top