Startershypotheek

Dat eerste huis kopen is een grote stap in ieders leven. Zelfs als je nooit meer gaat verhuizen zul je toch te maken krijgen met een nieuwe hypotheek in de toekomst. Omdat de periode is verstreken of als er wijzigingen zijn in je persoonlijke situatie. Bij een startershypotheek moet je direct goede keuzes maken op basis van volledige informatie. Kun je zelf een startershypotheek berekenen of heb je daar hulp bij nodig? Je leest het op deze pagina.

Dit is een startershypotheek

Een hypotheek is een ander woord voor een lening die specifiek gericht is op een huis kopen. Jouw woning wordt het onderpand voor de hypotheekverstrekker maar dat is niet voldoende. Je moet kunnen aantonen dat je beschikt over een duurzaam inkomen, als je schulden hebt dan kun je minder lenen. Een deel van de voorwaarden bij een startershypotheek zijn juridisch bepaald maar iedere geldverstrekker kan ook eigen regels stellen. Daarom is vergelijken van hypotheekaanbieders een goed idee.

Verschil met andere hypotheken

Het voornaamste verschil met een hypotheek voor huiseigenaren is het feit dat je nog geen woning bezit die je als onderpand kunt gebruiken. Je hebt geen geld afgelost en ook geen overwaarde. Starters hebben daarmee een achterstand op doorstromers. Dit maakt het proces wat ingewikkelder maar zeker niet onmogelijk. Als je weet waar de mogelijkheden en vooral ook de grenzen liggen dan kun je ook als starter een hypotheek krijgen.

Is een startershypotheek berekenen moeilijk?

Een bank of andere financier zal vooral risico’s afwegen. Wat is de kans dat ze hun lening niet terug kunnen krijgen? Als je een hypotheek afsluit op basis van de Nationale Hypotheek Garantie dan sta je sterk. De voorwaarden voor de NHG zijn echter wel streng en voor woningen in een duurdere prijsklasse kun je geen NHG afsluiten. Verder is een startershypotheek berekenen vooral een kwestie van inkomsten en uitgaven berekenen. Denk hierbij aan zaken als:

  • Het salaris dat je krijgt bij een werkgever.
  • Het saldo van je spaarrekening.
  • Een schenking van je ouders.
  • Startersaftrek bij de belasting.
  • Schulden bij het BKR.
  • Andere schulden of leningen.

Het is wat eenvoudiger geworden om zonder een baan in loondienst toch een startershypotheek te krijgen. Als je bijvoorbeeld ZZP’er bent dan zijn er zeker mogelijkheden maar het traject zal zeker niet eenvoudiger verlopen. Een hypotheekadviseur kan je vooraf helpen met persoonlijk advies en zal indien nodig ook aangeven wat gewoon niet mogelijk is. Als je namelijk een startershypotheek zou afsluiten die je niet kan betalen dan heb je later een groot probleem. Kijk dus altijd naar het volledige plaatje, staar je niet blind op de situatie van vandaag.

Startershypotheek met BKR

Het Bureau Krediet en Registratie houdt bij welke Nederlanders schulden hebben. Dit kan variëren van een zaak die failliet is gegaan tot aan een telefooncontract met maandelijkse betalingen. Een BKR registratie hoeft niet te betekenen dat je geen startershypotheek kunt krijgen. Alleen bij een negatieve aantekening zoals bij niet tijdig aflossen van schulden wordt je kans op een hypotheek aanzienlijk kleiner. Ook een DUO lening heeft invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Maar schulden of leningen maken een hypotheek zeker niet onmogelijk.